Volharding-aanvaller Vincent Buijssen passeert stijlvol een speler van Limburgia. Foto: Toon Gerrits

Veerkrachtig Volharding pakt weer drie punten

Sport

Volharding zorgde zondagmiddag voor een ongekende comeback tegen BSV Limburgia/Kamerland uit Brunssum. Een 0-2 achterstand bij rust werd door de roodwitten op karakter en met goed voetbal omgebogen in een 3-2 overwinning. De laatste keer dat Volharding een dergelijk kunstje flikte, dateert van 26 maart 2017 en vond ook plaats in de eerste klasse. Destijds stond Volharding in de rust eveneens met 0-2 achter tegen SV Venray. Aan het einde stond er toen zelfs 4-2 op het scorebord.

Volharding lijkt inmiddels het juiste recept gevonden te hebben om resultaat te boeken. Zondagmiddag wonnen de Vierlingsbekenaren voor de derde keer op een rij. Na SV Venray (beker) en SV Someren werd nu dus BSV Limburgia/Kamerland aan de zegekar gebonden. Daardoor stijgen de Soetendaalbewoners naar de vierde plek op de ranglijst. Alleen koploper Sportclub Susteren heeft minder verliespunten dan de equipe van trainer Jan Pruijn.

Volharding moest zondagmiddag andermaal aantreden met een gewijzigde defensie. Ditmaal vormden Thomas Rijn, Stef van Dijck, Rick Maassen en Jens Biersteker de Vierlingsbeekse achterhoede. De enige verdediger in de hele selectie, die alle vijf de competitieduels speelde, is Rick Maassen. En die doet dat meer dan voortreffelijk. De uit Oeffelt afkomstige Maassen - vorig seizoen overgekomen van Vitesse’08 uit Gennep - ontwikkelt zich uitstekend. Ook zondagmiddag haalde de fysiek enorm sterke Maassen achterin weer heel veel weg, samen overigens met zijn collega’s.

Er stond zondagmiddag een stevige wind over sportpark Soetendaal. In de eerste helft hadden de gasten die wind in de rug. Al binnen de minuut stonden de bezoekers op voorsprong. Een inswinger van Bjorn Broeders werd bij de tweede paal raak gekopt door Finn Derksen: 0-1. Het was al de zesde treffer van het seizoen met het hoofd voor de slechts 1,75 (!) meter lange aanvaller. In de eerste helft waren de bezoekers iets beter en vooral effectiever dan Volharding. Het middenveld was echter grotendeels in handen van de thuisclub. In de 7e minuut schoot Marwan Bahaali niet heel ver naast namens de gasten. Zes minuten later veegde Senne Thijssen in vrijstaande positie over de bal heen.

Het eerste gevaar van Volharding kwam er pas in de 19e minuut. Vincent Buijssen poortte zijn tegenstander, maar schoot vervolgens te gehaast naast. BSV Limburgia bleef gevaarlijker. In de 24e minuut belandde een schot van Jelle Raets via via en de vingertoppen van Volharding-doelman Bono Barten tegen de lat. De rebound werd door doelpuntenmaker Derksen daarna over geschoten. Weer een minuut later vlagde de assistent-scheidsrechter van BSV Limburgia niet toen de bal over de zijlijn leek te zijn. Scheidsrechter Danny van Helden uit Prinsenbeek liet dan ook doorgaan.

Even later floot de arbiter voor een strafschop, nadat captain Mark Blenckers een tegenstander -wellicht uit frustratie van de niet gegeven inworp - onderuithaalde in de zestien. Blenckers kreeg geel en Martijn Derks had vervolgens geen enkele moeite om vanaf de stip de score naar 0-2 te tillen. Twee minuten na de 0-2 verhinderde Bono Barten de 0-3 nadat Derks alleen op hem afkwam. Finn Derksen kopte even later niet heel ver naast. In de laatste tien minuten voor rust kwamen er eindelijk ook echte kansen voor Volharding. Een vrije trap van Marco Daniëls werd door Limburgia-keeper Jurrandy van Dijk uit de hoek geranseld. Een prachtige stiftbal van Vincent Buijssen ging maar net naast en een geweldige volley van diezelfde Buijssen werd ook gekeerd door Van Dijk.

In de tweede helft had Volharding de straffe wind mee en daar profiteerden de roodwitten optimaal van. Vrijwel elke lange trap van sluitpost Bono Barten leverde gevaar op in de Limburgia-verdediging. Drie minuten na de hervatting vond Marco Daniëls met een vrije trap vanaf de achterlijn Vincent Buijssen op de rand van de zestien. De goaltjesdief krulde de bal ragfijn in de linkerbenedenhoek: 1-2. BSV Limburgia sputterde nog wel even tegen, maar een inzet van opnieuw Finn Derksen werd door Bono Barten uit de hoek gehaald en Marwan Bahaali raakte de paal, nadat zijn tegenstander Thomas Rijn naar zijn hamstring greep. Rijn kon niet verder en werd als rechtsback vervangen door de geschoolde middenvelder Sam Janssen, die dat overigens uitstekend deed.

Na een dik uur spelen bracht Mark Blenckers Marco Daniëls in stelling en die rondde met zijn mindere rechterbeen fantastisch af: 2-2. Direct daarna kopte wederom Finn Derksen aan de andere kan niet heel ver naast. Dat was vrijwel de laatste echte kans voor de bezoekers. In de 72e minuut maakte Tim Martens de comeback van Volharding compleet. Na weer een geweldige lange bal van Bono Barten bokste zijn tegenstrever van Limburgia Jurrandy van Dijk de bal pardoes voor de voeten van Martens. Die had een geweldige boogbal in petto en zette Volharding daarmee op een 3-2 voorsprong. Volharding kreeg vervolgens nog legio kansen om de score verder op te voeren. De prima spelende linksback Jens Biersteker schoot in het zijnet.

De voor matchwinnaar Tim Martens ingevallen Sven Jenniskens bleek een ware plaaggeest voor de vermoeide Zuid-Limburgse verdediging. Twee gave soloacties van de linkerspits hadden een beter lot verdiend. Marco Daniëls kwam net verkeerd uit na wederom een prachtige uittrap van Bono Barten. Vincent Buijssen’s inzet belandde op het dak van het doel. Ver in blessuretijd was Limburgia toch nog dicht bij een punt, maar Jelle Raets kopte naast. Scheidsrechter Van Helden von het daarna welletjes en floot voor het eindsignaal. Volharding hield zodoende de drie punten in Vierlingsbeek na een met name in de tweede helft geweldig spektakelstuk.

Karakteristieken Volharding-BSV Limburgia/Kamerland: 3-2 (0-2):
Scheidsrechter: Danny van Helden (Prinsenbeek);
1e min. 0-1 Finn Derksen, 26e min. 0-2 Martijn Derks (pen.), 48e min. 1-2 Vincent Buijssen, 61e min. 2-2 Marco Daniëls, 72e min. 3-2 Tim Martens;
Toeschouwers: 175;
Gele kaarten: Mark Blenckers en Vincent Buijssen (beiden Volharding); Noah van Dijk (BSV Limburgia).

Opstelling Volharding: Bono Barten; Thomas Rijn (58. Sam Janssen), Stef van Dijck, Rick Maassen, Jens Biersteker; Mark Blenckers, Rens ten Brinke, Marco Daniëls; Tim Martens (79. Sven Jenniskens), Joop Daniëls, Vincent Buijssen