Volharding-aanvaller Sven Jenniskens (links) kroonde zich zondag tot matchwinner in het uitduel met EHC. Archieffoto. Foto: Toon Gerrits

Volharding rukt op na winst in uitduel

Sport

Volharding toonde zondagmiddag weer een enorme veerkracht. Net als vorige week tegen BSV Limburgia kwamen de roodwitten in Hoensbroek tegen EHC namelijk op achterstand, maar opnieuw boog de equipe van trainer Jan Pruijn de wedstrijd om. Wederom was een overwinning de uitkomst: 1-2. Het was alweer de vierde zege op een rij voor Volharding, inclusief de bekerwedstrijd tegen Venray.

Een gelijkspel had de verhoudingen op het veld overigens beter weergegeven, maar daar had iedereen binnen Volharding natuurlijk totaal geen boodschap aan. EHC was misschien wel de beste tegenstander tot nu toe voor de Vierlingsbekenaren, maar door een puike teamprestatie zegevierde Volharding toch weer.

De Soetendaalbewoners gingen op een zwaar veld helemaal tot het gaatje en de meeste spelers zaten op het einde dan ook allemaal steenkapot. De zwaarbevochten zege zorgde echter wel voor een jubelstemming bij de roodwitten. Goalgetter Vincent Buijssen werd deze week geïnterviewd door een regionale krant en zei daarin: “Als we dit jaar mee willen gaan doen, zullen we moeten gaan winnen in Zuid-Limburg.” En dat is precies waar Volharding zondagmiddag in Hoensbroek de aanzet toe deed. Vorig seizoen haalde Volharding uit zeven uitduels in het diepe zuiden slechts vijf punten. Nu staat de teller na twee uitwedstrijden al op vier. Dat geeft de burger moed.

In de eerste helft ging het helemaal gelijk op tussen beide ploegen. Na twaalf minuten had een fraaie één-twee-combinatie tussen Joop Daniëls en Tim Martens een beter lot verdiend. Rick Maassen raakte daarna de bal verkeerd, maar gelukkig voor hem en Volharding belandde het leder op de bovenkant van de lat boven de kansloze Volharding-keeper Bono Barten. In de 19e minuut was het schrikken voor Volharding. Captain Mark Blenckers, zelf niet de grootste, zette een blocktackle in op de centrale verdediger van EHC Jelle Charles Heinrich Zupancic, een kolos van kerel. Van die aanraking had Blenckers zichtbaar last, zelfs zoveel dat hij zich tien minuten later moest laten vervangen door Sam Janssen. Die deed dat overigens uitstekend.

Samen met de ook prima spelende Rens ten Brinke zorgde Janssen voor de controle op het Volharding-middenveld. Halverwege het eerste bedrijf werd Tim Martens door Marco Daniëls alleen voor het doel gezet, maar de linkerspits vond EHC-goalie Dylan Vranken op zijn weg. Aan de andere kant verdween een schuiver van Garcia Lukombo maar net naast. Lukombo, een speler met Angolese roots, kwam tot vorig jaar zomer uit voor Roda JC. Daar doorliep hij de hele jeugdopleiding. Bij EHC liet hij vanmiddag zien, dat hij exceptionele kwaliteiten bezit. Hij ontpopte zich als een plaag voor de Volharding-defensie. Tien minuten voor rust verschalkte Zupancic bijna zijn eigen doelman met een onnauwkeurige terugspeelbal. Aan de overzijde pakte Bono Barten een schuiver van Lars Gustings klemvast. Op slag van rust zag Marco Daniëls zijn schot gesmoord worden, na een prachtige aanval via Sam Janssen en Vincent Buijssen.

Het begin van de tweede helft was voor de thuisclub. In de 54e minuut keerde Bono Barten nog wel een vrije trap van Ceylan Amory, maar een minuut later was de Volharding-doelman kansloos. Een afgemeten voorzet van Ricardo Geurts vanaf de linkerkant werd bij de tweede paal knap binnen gekopt door Garcia Lukombo: 1-0. Volharding had echter maar vijf minuten nodig om de stand weer gelijk te trekken. Op aangeven van Tim Martens schoot Marco Daniëls -net als vorige week wederom met zijn mindere rechterbeen- heel knap raak: 1-1. De aangever werd daarna direct gewisseld voor Sven Jenniskens, die het weer eens op zijn heupen had als invaller.

Marco Daniëls was nogmaals gevaarlijk middels een vrije trap. Daniëls was ook betrokken bij opnieuw een fraaie één-twee-combinatie met Vincent Buijssen. Uit een corner van Buijssen gaf Daniëls de bal terug waarna Buijssen de bal richting kruising krulde. Sluitpost Vranken hield de bal echter knap uit zijn doel. In de 77e minuut kopte de centrumspits van EHC Rick Polman niet heel ver naast. Twee minuten later beleefde Sven Jenniskens zijn finest hour. De pijlsnelle vleugelaanvaller begon aan een weergaloze solo, nadat scheidsrechter Chris-Stan van Daal uit Heeswijk-Dinther de assistent-scheidsrechter van EHC liet staan na een in zijn ogen onterecht vlagsignaal voor buitenspel.

Jenniskens speelde een aantal tegenstanders uit en bijna staande op de achterlijn slaagde hij er vervolgens in om de bal binnen te draaien: 1-2. Een absolute wereldgoal. Jenniskens had nog een tweetal fantastische acties maar dat leverde geen goals op. De laatste tien minuten had Volharding het nog erg moeilijk. Een negental corners kregen de Bekenaren te verwerken, maar de roodwitten gaven geen krimp. Tot tweemaal toe moest Bono Barten ingrijpen, maar ook Tom Kessels en zijn medeverdedigers blokten regelmatig de nodige inzetten. EHC slaagde er daardoor niet meer in om de zeker niet onverdiende gelijkmaker te forceren, waardoor Volharding de hele belangrijke en zwaar bevochten drie punten mee de bus in konden nemen naar Vierlingsbeek.

Komende zondag staat er voor Volharding - inmiddels derde op de ranglijst - een thuiswedstrijd op het programma tegen Deurne. Deurne heeft net als Volharding de laatste drie competitieduels op een rij gewonnen en staat vijfde met slechts één puntje minder dan de Soetendaalbewoners.

Karakteristieken:
EHC-Volharding: 1-2 (0-0);
Scheidsrechter: Chris-Stan van Daal (Heeswijk-Dinther);
55e min. 1-0 Garcia Lukombo, 60e min. 1-1 Marco Daniëls, 79e min. 1-2 Sven Jenniskens;