Tim Martens scoorde de 2-0 voor Volharding.
Tim Martens scoorde de 2-0 voor Volharding. Foto: Pieter Jenniskens

Volharding tweede na nipte thuiszege

Sport

Volharding heeft zondag voor de vierde opeenvolgende keer na een competitienederlaag de rug gerecht. De 2-1 overwinning thuis tegen het laag geklasseerde Someren kwam weliswaar moeizaam tot stand, maar voelde in Vierlingsbeek niet minder lekker. In de stand is het inmiddels ook jojoën voor de roodwitten. Zakte men vorige week nog van de koppositie naar plek vier, nu staat Volharding weer tweede. En volgende week zou men bij winst op BSV Limburgia in Brunssum weer opnieuw koploper kunnen worden, op doelsaldo welteverstaan. De huidige ranglijstaanvoerder SV Valkenswaard heeft dan namelijk een vrije zondag.

Voor aanvang van de wedstrijd waren er eerst een tweetal plichtplegingen aan Vierlingsbeekse kant. Zo werd de 38-jarige aanvoerder Mark Blenckers in het zonnetje gezet, omdat hij vorige week tegen SV Valkenswaard zijn 400e officiële wedstrijd speelde voor de Soetendaalbewoners. Daarna werd er een minuut stilte in acht genomen vanwege het overlijden van de oud-eerste-elftalkeeper Henk van Rhee. Het Volharding-icoon overleed afgelopen week op 80-jarige leeftijd. Volharding speelde met rouwbanden om Van Rhee te eren.

Door een behoorlijk defensief personeelstekort startte Volharding zondagmiddag gedurfd tegen Someren, het team van oud-Volharding-trainer Stef Sijbers. Volharding-coach Jan Pruijn koos bijna noodgedwongen voor een 3-4-3 opstelling. Volharding leek met dit spelsysteem minder moeite te hebben dan de gasten uit Someren. De bezoekers waren duidelijk aan het zoeken, hoe Volharding te bestrijden. De eerste helft ging overigens wel aardig gelijk op. Someren kreeg wel wat kansjes, maar de gastheren hadden duidelijk de beste kansen. Na een klein kwartier spelen zette Marco Daniëls Sven Jenniskens alleen voor Someren-doelman Kevin Aben, maar de watervlugge Jenniskens mikte met links niet heel ver naast. De eindpass was bij Volharding voor rust niet heel erg goed, waardoor een aantal kansrijke situaties om zeep werden geholpen. Na een half uur was Tom Lintermans namens Someren dicht bij de openingstreffer, maar Lars van Treek zat er met een sterk blok net op tijd tussen. In de 34e minuut kreeg Volharding een dubbele dot van een kans. Een voorzet van Tim Martens werd door Marco Daniëls tegen Kevin Aben aan gekopt en de rebound werd door neef Joop Daniëls huizenhoog overgeschoten. Toch ging Volharding met een voorsprong de rust in. Een voorzet vanaf de rechterkant met links van Sven Jenniskens waaide zomaar het doel in achter de verbouwereerde Kevin Aben: 1-0.

In de rust moest Volharding weer een geblesseerde speler vervangen. Controlerende middenvelder Rens ten Brinke greep naar zijn hamstring en werd ingewisseld voor Sam Janssen. In de 50e minuut kreeg Someren de tot dan toe beste kans van de wedstrijd. Schuin links voor het doel schoot de vrijstaande Thijs Martens de bal echter naast het Volharding-doel. Even later werd aan de andere kant een doelpunt van Tim Martens afgekeurd wegens buitenspel. In de 59e minuut scoorde Martens opnieuw, nu telde het doelpunt wel: 2-0. Het was voor Martens alweer zijn achtste goal van het seizoen.

In de rest van de tweede helft waren de bezoekers uit Someren de bovenliggende partij, maar het team van Stef Sijbers heeft zeer veel moeite met het creëren van kansen. Uit een tiental corners was de nummer elf van de ranglijst slechts tweemaal dicht bij een aansluitingstreffer. Een kopbal van Koen de Louw (vorig jaar nog goed voor 15 treffers, dit seizoen pas eenmaal trefzeker, red.) ging net naast en over. Justin Hoeben raakte de lat. Toch werd het nog heel even spannend. In de 81e minuut krulde de geheel vrijstaande Justin Hoeben de bal knap langs de kansloze Volharding-goalie Bono Barten: 2-1. De gelijkmaker voor Someren kwam er echter niet meer, sterker nog invaller Sharif Tah had in de laatste minuut nog de 3-1 op de schoen, maar zijn inzet verdween in het zijnet. Het deerde Volharding niet, want de drie punten bleven uiteindelijk in Vierlingsbeek.

Rens Peters maakte zijn debuut voor Volharding en wordt daarmee gefeliciteerd door Nino Janssen. Foto: Pieter Jenniskens.

Zoals reeds gememoreerd speelt Volharding volgende week zondag dus een uitwedstrijd in Brunssum tegen BSV Limburgia, dat onbegrijpelijk laag op de ranglijst staat op een negende plek. Zo won de ploeg van trainer Jan van Dijk bijvoorbeeld beide wedstrijden van de nummer drie in de stand Spcl. Susteren, maar verloor het zondag dan weer van hekkensluiter Sportclub’25. Eerder dit seizoen speelde BSV Limburgia in Vierlingsbeek op 5 november 2023 een voortreffelijke eerste helft. Na een 0-2 voorsprong bij rust verloren de Zuid-Limburgers uiteindelijk toch met 3-2 op sportpark Soetendaal. Vorig seizoen speelde Volharding in Brunssum in extremis met 2-2 gelijk, door twee treffers in de extra tijd. Daarmee kaapten de roodwitten destijds de tweede periodetitel voor de neus van BSV Limburgia weg.

Volharding-Someren: 2-1 (1-0);
scheidsrechter: Johan Hodzelmans (Roermond), neutrale assistent-scheidsrechters: Jasper Langerak (Papendrecht) en Johan Wammes (Breda);
45e min. 1-0 Sven Jenniskens, 59e min. 2-0 Tim Martens, 81e min. 2-1 Max Sonnemans;