Volharding scoorde zondag drie keer tegen koploper Susteren en won verdiend: 1-3. Foto: depositphotos

Volharding kraakt koploper

Sport

Volharding gaat met een heel lekker gevoel de winterstop in. De roodwitten troefden zondagmiddag koploper Susteren in eigen huis af met 1-3 en verkleinden en passant de achterstand met die ploeg tot twee punten. De equipe van trainer Jan Pruijn staat nu tweede op de ranglijst van de eerste klasse F, omdat de onderlinge concurrenten Mierlo Hout en SV Valkenswaard onderling met 0-0 gelijkspeelden.

Volharding speelde een heel volwassen partij in Susteren en kende een bijzonder lekker begin. Al na drie minuten leverde de eerste de beste aanval van de Bekenaren een doelpunt op. Joop Daniëls vond vanaf de achterlijn de van een blessure teruggekeerde captain Mark Blenckers. Blenckers had de bal voor het inschieten, maar door een polletje - het slechte, zompige veld hielp niet mee - maaide hij finaal over het leder heen. Gelukkig voor Blenckers stond daardoor Marco Daniëls opeens helemaal vrij en hij had geen enkele moeite om Susteren-doelman Dylan Creemers te verschalken: 0-1.

Volharding kreeg hiermee een ideaal scenario in de schoot geworpen: snel scoren en daarna lekker inzakken. Iets wat Susteren normaliter zelf ook graag doet. Nu moesten de Midden-Limburgers komen en dat probeerden ze ook met man en macht. Volharding had het in het verloop van de eerste helft behoorlijk lastig. Bij de thuisploeg werd topschutter Lars Toonen (7 goals tot dusverre, red.) echter node gemist. Susteren kreeg wel een aantal kansen, ingrijpen hoefde Volharding-keeper Bono Barten echter niet of nauwelijks. Vrijwel alle inzetten van de gastheren waren namelijk onnauwkeurig en verdwenen daardoor over of naast het doel van Barten. Ook de Volharding-defensie stond prima, waardoor Barten bijna werkloos was vanmiddag. De beste kans voor Susteren kwam er in de 37e minuut. Helemaal vrij voor doel schoot Youri Poper jammerlijk naast. Bij een paar spaarzame tegenstoten had Volharding Susteren behoorlijk wat meer pijn kunnen doen, maar met name Tim Martens speelde het tot tweemaal toe slecht uit.

Na rust was Volharding de bovenliggende partij. Wel waren er eerst nog wat kansjes voor de thuisclub. Handenbindertje Bart Dings schoot net over en naast en ook invaller Wout Rutten zag het doel niet op de juiste plaats staan. Daarna had Volharding de volledige controle en kwamen er ook meerdere kansen. De inzet van Joop Daniëls was onder de maat en Vincent Buijssen had een keer pech toen hij een teenlengte tekort kwam in de afwerking. In de 69e minuut verdubbelde Volharding de voorsprong na een geweldige aanval. Een voorzet van Tim Martens kwam na twee opeenvolgende overstapjes van Marco Daniëls en Vincent Buijssen terecht bij Joop Daniëls. Die kapte zijn tegenstander uit en prikte de 0-2 binnen. Een prachtige familietreffer van de drie volle neven.

Het was de laatste actie van assistgever Tim Martens. Hij werd vervangen door Sven Jenniskens en die bleek weer eens zeer belangrijk als invaller. Nadat Vincent Buijssen vanuit een moeilijke hoek Creemers op zijn weg vond en Tom Kessels rakelings onder een hoekschop doorging, was het Jenniskens-tijd. De watervlugge vleugelaanvaller was het eindstation bij een fraaie aanval via Joop Daniëls en Vincent Buijssen: 0-3. Even later kreeg controlerende middenvelder Sam Janssen een publiekswissel van coach Pruijn. In tegenstelling tot Susteren liet Volharding zondagmiddag een grote effectiviteit zien. Exemplarisch voor de gastheren was de misser in blessuretijd van Youri Poper. Weer verscheen hij helemaal vrij voor Barten, maar opnieuw mikte de aanvaller naast. Toch maakte Susteren nog de verdiende eretreffer. In de 93e minuut kreeg de thuisploeg namelijk nog een verlaat sinterklaascadeau, nadat Tom Kessels een overtreding zou hebben begaan in de zestien. Scheidsrechter Bram van Dongen uit Weert wees echter resoluut naar de stip. Aanvoerder Kai Schmitz pakte het presentje uit en bepaalde de eindstand daarmee op 1-3.

Volharding is bezig aan een geweldig seizoen en doet het zelfs nog beter dan de vorige voetbaljaargang. Toen hadden de roodwitten twintig punten na tien duels. Nu hebben de Soetendaalbewoners er al twee meer. Saillant detail: ook vorig seizoen speelde Volharding zijn tiende wedstrijd in en tegen Susteren, ook destijds wonnen de Vierlingsbekenaren (2-3, red.). Het zou in 2024 zo maar eens tot iets heel moois kunnen leiden. Een er ver bovenuit stekend team - zoals de afgelopen twee seizoenen met Venray en Wittenhorst het geval was - lijkt er dit seizoen in de eerste klasse F niet te zijn, waardoor het waarschijnlijk spannend zal blijven tot de laatste speeldag.

Wat ook in het voordeel van Volharding spreekt is het feit dat men vaker en makkelijker het doel van de tegenstander weet te vinden dan vorig jaar. Toen stond de teller na tien duels op zestien, nu al op vijfentwintig. Daarnaast wordt Vincent Buijssen nu veel meer ontlast als doelpuntenmaker dan voorheen. Momenteel worden de goals netjes verdeeld door vijf spelers. Buijssen zelf en Joop Daniëls staan op vijf goals, Tim Martens en Sven Jenniskens op vier en Marco Daniëls sluit de rij met drie. Kortom: Volharding heeft nu veel meer wapens tot zijn beschikking en is daarmee onvoorspelbaarder.

Echt winterstop is het voor Volharding overigens nog niet. De competitie ligt na vandaag weliswaar stil tot 21 januari 2024, maar komende zondag spelen de Vierlingsbekenaren wél nog voor de beker. Daarin gaan de roodwitten op bezoek bij derdeklasser Festilent uit Zeeland. Volharding zal dan nog één keer de juiste focus moeten hebben om in 2024 ook nog in het bekertoernooi vertegenwoordigd te zijn.

Karakteristieken:
Susteren-Volharding: 1-3 (0-1)
scheidsrechter: Bram van Dongen (Den Bosch). neutrale assistent-scheidsrechters: Jan Geurts (Nederweert) en Willy van Duuren (Echt);
3e min. 0-1 Marco Daniels, 69e min. 0-2 Joop Daniëls, 83e min. 0-3 Sven Jenniskens, 93e min. 1-3 Kai Schmitz (pen.);